Mand der gaber

Derfor er mandage nederen

Åååh, det er mandag. Igen. Kunne du heller ikke rigtigt vågne i morges, og synes du bare, at der er aaaalt for lang tid til fredag? Desværre bliver din mandag ikke meget bedre. I hvert fald ikke, hvis man skal tro forskerne, som har undersøgt, hvorfor mandage bare er så triste. Her kommer 7 grunde (og en enkelt positiv) til, at mandage bare er mega-træls.

Synes du også, at folk bare er sure og triste at kigge på mandag morgen i bussen?

Det er der en ret god grund til. Ifølge en britisk undersøgelse smiler du først klokken 11.16 om mandagen. Indtil da render du rundt med mundvigene hængende nedad.

Vi keder os mere om mandagen. Derfor skal vi underholdes, så det hurtigt bliver tirsdag. Nummer 1 på listen er tv. Langt de fleste tænder for fjernsynet, når de bliver ramt af mandags-lede. Nummer 2 er til gengæld lidt mere spændende. Hvis der ikke er noget godt i fjernsynet, hopper folk i kanen i stedet for. Så blev mandag pludselig lidt mindre deprimerende.

Nummer 3 er online shopping, nummer 4 er at købe chokolade eller makeup, mens nummer 5 er at planlægge ferie.

Du er absolut ikke alene, hvis du føler, at du altid er sent på den om mandagen.

Hele 50 procent kommer for sent mandag morgen. Ifølge undersøgelser skulle det være, fordi det er så svært at starte på en ny uge, at vi hellere vil snooze lidt længere, og derfor kommer vi for sent ud af døren.

Du kom for sent på arbejde eller studie, og nu skal du i gang med dagens opgaver. Men når dagen er ovre føler du ikke, at du er kommet så langt, som du havde regnet med. Det er ikke så mærkeligt, for det er bare svært at komme i gang om mandagen. Du har måske en 8 timers arbejdsdag, men det er kun de 3 ½, du rent faktisk laver noget produktivt om mandagen.

Mandage er så forfærdelige, at du i gennemsnit bruger 12 minutter hver mandag på at klage over, at det er mandag.

Nu kan det godt være, at du tænker, at du ikke klager så meget, men det skal nok komme. Det er især, når du kommer op omkring de 45-54 år, at du bliver mandags-depri.

Når nu vi er ved det farlige, er der større sandsynlighed for selvmord om mandagen. I England sker 16 procent af mændenes selvmord om mandagen, mens tallet er oppe på 17 procent for kvinder. Til sammeligning er tallene nede på 13 procent i weekenden.

Og selvmord er ikke det eneste farlige om mandagen. Ifølge en britisk undersøgelse er der 20 procent flere hjerteanfald om mandagen end andre dage. Forskerne mener, at det er, fordi du typisk er mere stresset om mandagen, og det får dit blodtryk til at stige og øger risikoen for blodpropper i hjertet.

Der er dog også noget positivt ved mandagen. Mandag er den dag, hvor det regner mindst. Det er da dejligt. Men forskerne mener, at der er en god grund til det. De mener, at det skyldes mindre forurening over weekenden, hvor folk ikke skal på arbejde.

 

Billed kilde: Sammy-Williams/ Pixabay.com

Skriv en kommentar