Fotograf med sit kamera i en skov

Citater om fotografering til inspiration og glæde

Fotografering er et stærkt medie, der kan bruges til at fortælle historier, viderebringe stemninger og vække følelser. Derfor ser mange også fotograferinger som en kunstform med masser af facetter og lag. Du har sikkert masser af gange i dig liv hørt udtrykket “et billede siger mere end tusinde ord”, og netop det citat er et klart udtryk for fotografiets kunstneriske karakter. Der findes dog masser af gode citater om fotografering, som er værd at kende til, og dem kan du blive klogere på herunder.

 

“Et billede siger mere end tusinde ord”

Udtrykket stammer fra et kinesisk ordsprog, der oprindeligt lød “et billede er mere end tusind ord værd”, men blev i 1921 gjort til allemandseje af reklamemanden Fred R. Barnard. Barnard skulle sælger sit bureaus reklamer, og erstattede en eksisterende reklame i det amerikanske handelsmagasin, Printer’s Ink”, med overskriften “One Look Is Worth a Thousand Words”, som han selv tilskrev en japansk filosof. Seks år senere ændrede han teksten til “One Picture Is Worth Ten Thousand Words”, som i dag er blevet til, at et billede siger mere end tusinde ord.

“Fotografi er sandhed. Øjeblikket fanget og holdt for evigt”

Citatet “Photography is truth. The moment captured and hold forever” kommer fra en bog af Susan Sontag kaldet On Photography. Citatet er oprindeligt skrevet i sammenhæng med Sontags kritik af brugen af fotografi som et værktøj til at beskrive virkeligheden uden nogen personlig fortolkning. Hun kritiserer, at fotografier kun er en repræsentation, ikke en fortolkning. I en tid med fake news og lemfældig deling af information på internettet, er netop dette citat mere relevant end nogensiden før. Hun er endvidere også kendt for at sige “Kameraet kan bruges som et våben mod virkeligheden, enten ved at fotografere det, der ikke er der, eller ved at repræsentere ting på måder, der ikke svarer til virkeligheden”.

 

“There’s this idea that it’s the portrait photographer’s job to set the subject at ease. I don’t believe in setting people at ease.”

Efter at have været Rolling Stone Magazines cheffotograf, arbejdet på Vanity Fair og i det hele taget udgivet en massiv mængde fotograferinger i museer og gallerier rundt om i verden, hører Annie Leibovitz til de mere prominente fotografer, som i dette citatet har en humoristisk kommentar til forholdet mellem portrætfotograf og subjektet. Det er ikke til at vide præcist, hvad Annie Leibovitz mener med citatet, men man kan gætte sig til, at vi ikke bliver bedre at tage billeder af, hvis vi bliver alt for trykke ved kameraets tilstedeværelse.

“Kameraet er et instrument, der lærer folk at se uden et kamera.”

Den amerikanske fotograf Dorothea Lange er blandt andet kendt for at have sat “The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera.” Dorothea taler her om, at man ikke er en dygtig fotograf, fordi man kan tage mange billeder. Den dygtige fotograf venter og tager kun få billeder af de helt rigtige øjeblikke. De øjeblikke, hvor komposition, baggrund, lys og subjekt går op i en højere enhed og i sig selv begynder at fortælle sin historie uden ord. På den måde vil de personer, der bliver fotograferet heller ikke føle sig masseovervåget af en fotograf, men vil reagere naturligt i netop den situation, hvor fotografen skyder billedet. Uden de fornødne erfaringer får man ikke taget gode billeder, hvilket også har fået fotografen Henri Cartier-Bresson til at sige “Your first 10,000 photographs are your worst.” Du skal ud og øve dig i 10.000 timer, hvis du vil være god til noget.

Øvrige citater om fotografering

“Et fotografi er en hemmelighed om en hemmelighed. Jo mere det fortæller dig, jo mindre ved du.”
– Diane Arbus

 

“Det, jeg ser for mig, når jeg tænker på fotografering, er billeder, der er helt stille og alligevel fulde af liv, ligesom øjnene på børn, der ikke ved, at de bliver set.”
– Henri Cartier-Bresson

 

“Det bedste kamera er det, der er med dig.”
– Chase Jarvis

 

“Fotografi har været en vigtig form for optagelse og deling af minder, men der er mange andre måder at fortælle historier og dele minder på gennem historiefortælling og skrivning.” – Christina Jones

 

“Hvis du ikke kan gøre det godt, så få det i det mindste til at se godt ud.” – Bill Gates

 

“Et fotografi er ikke kun det, der er foran kameraet, men fotografens fortolkning, deres følelser omkring det øjeblik.”
– Anonym

 

“Jeg er fotograf, fordi jeg har brug for at se for at tro.” – Anonym

 

“Et fotografi er ikke bare et billede eller en repræsentation af et objekt, men også en indfangning af lys.” – Anonym

 

“Et fotografi er pauseknappen på verden.” – Anonym

 

“Fotografi kan være kunst, det kan være interessant, det kan være smukt. Men hvis det ikke er ærligt, så er det ingenting.” – Anonym

 

“Fotografi giver os mulighed for at dele vores oplevelse med andre og bevare minder for evigt.” – Anonym