Altan med mange planter

De bedst egnede planter til altaner

Planter er kendt for at bidrage med ro, liv og æstetisk nydelse til de omgivelser, de bliver placeret i. Med de rigtige planter kan du nemt omdanne din altan til en hyggelig oase eller minihave, hvor du kan nyde din morgenkaffe, fordybe dig i en bog eller dyrke smukke blomster og lækre krydderurter. Det kræver ikke meget mere end en samling velvalgte planter, der passer til lige præcis din altan og dens placering. Og selvfølgelig også lidt vedligehold.

Uanset om du har en fransk altan, en klassisk facademonteret altan eller en større søjleunderstøttet altan, så vil du kunne finde planteinspiration her. Planter og blomster pynter nemlig på balkoner og altaner i alle størrelser.

Velegende planter og blomster til altaner

Med en altan har du mulighed for at vælge mellem nogle anderledes planter end de klassiske stueplanter. På en altan får planterne lov til at stå udendørs i luft, regn og solskin i stedet for at være lukket inde bag vinduer og døre.

Du kan vælge mellem alt fra blomster og buske til krydderurter og frugttræer, samt kombinere de forskellige planter på kryds og tværs som du har lyst. De bedst egnede altanplanter er dog dem, der kan overleve i beholdere og potter, da der sammenlignet med en have ikke er mulighed for at nedplante dem i større og dybere mængder jord. Planterne skal også være sejlivede nok til at kunne overleve i vinden, som ofte er lidt stærkere på altaner.

Eksempler på velegnede planter til altaner er blandt andet blomster som potteroser, hortensia, lavendel og fuchsia. Er du på udkig efter krydderurter, så vil både basilikum, citronmelisse, estragon og salvie være gode valg. Overvejer du at tilføje et frugttræ eller to, så vil både citron- og oliventræer passe godt ind i en altanhave, da de både pynter og er hårdføre.

Altan med røde blomster
Billedcredit: Hu Jiarui / Unsplash.com

Hvilken type altan passer de forskellige planter bedst til?

Selvom planter og blomster som sagt vil pynte på enhver altan, også uanset størrelsen, så er der selvfølgelig nogle planter, der passer bedre til bestemte typer altaner.

Franske altaner

På grund af de franske altaners minimale plads er udvalget af planter til denne altantype ikke så stort. Der er dog stadig god mulighed for at tilføje natur og grønt for eksempel ved at anskaffe sig planter som sommerfulgekløver, der er virkelig flot i en hængepotte eller efeu planten (Hedera Helix), der kan klatre på altanens tremmer.

Klassiske facademonterede altaner

På en klassisk facademonteret altan, som dem på de fleste etagebyggerier i byerne, er mulighederne for planter og altanhaver mange. Man kan nemlig sagtens få plads til en del planter, hvis man tænker kreativt og udnytter pladsen. Der kan nemlig både være plads til potteplanter, mindre altankasser, frugttræer og hængeplanter.

Søjleunderstøttede altaner

På en søjleunderstøttet altan vil der ofte være god plads til planter, hvilket giver dig flere valgmuligheder, når du skal på planteindkøb. Du kan både have altankasser med blomster, større frugttræer eller måske en lille køkkenhave med krydderurter, hvis du har tid og lyst til at passe dem. Nogle planter, der især vil passe godt til søjleunderstøttede altaner vil derfor være store træer, eller krydderurter og grøntsager der kræver meget plads.

Andre overvejelser når du skal vælge planter til din altan

Udover typen og størrelsen på din altan, så er der også andre faktorer, som er vigtige at tage med i overvejelserne, når du skal vælge planter til din altan.

Sol og skygge

Det er selvfølgelig vigtigt at tage højde for, hvor meget sol du har på din altan i løbet af dagen. Potteroser og lavendel har det for eksempel bedst, når de kan få regelmæssig sol, mens de fleste krydderurter ikke er kræsne, når det kommer til sol og skygge. Står din altan altid i skygge, så vil fuchsia vil være et godt valg, da flere varianter af blomsten har bedst af ikke at stå i fuld sol.

Allergier i husstanden

Er du eller et andet medlem af husstanden hårdt ramt af allergi i pollensæsonen, så skal du lægge lidt ekstra overvejelser i dine plantevalg. Blomsterne fuchsia, potteroser og hortensia er alle allergivenlige planter, du roligt kan pynte altanen med uden risiko for hyppige nys og irriterede øjne.

Tid og lyst

Der findes utrolig mange forskellige planter, der alle har forskellige egenskaber og behov for opmærksomhed. Nogle planter er meget nemme og vokser ikke ret meget, mens andre er mere livlige og kræver mere opmærksomhed. Det er derfor vigtigt at vælge altanplanter, der matcher din tid og lyst til at passe dem. Lavendel er en af de nemmeste planter, du kan få til din altan, da den har det fint med at udtørre engang i mellem og kan stå i både potter og plantekasser.

Billedrettigheder: Artur Aleksanian / Unsplash.com og Hu Jiarui / Unsplash