Bekymret kvinde der tager sig til hovedet

7 eksempler på overtro

Man er overtroisk, når man tror på overnaturlige årsagssammenhænge. Der findes mange eksempler på overtro, og det er noget, der præger mange danskeres liv. En rundspørge lavet af analyseinstituttet Zapera viste, at hver 3. dansker føler sig overtroisk nok til at udføre særlige ritualer for at afværge skæbnen. Her kan du læse om 7 eksempler på overtro, som er udbredt blandt danskerne.

Se også: Inspirerende citater til dit stjernetegn

En hestesko bringer held

Hestesko der hænger over dør
Meg Macdonald / Unsplash.com

Hesteskoen er et populært symbol på lykke. Nogle sætter en hestesko over døren, andre får den ligefrem tatoveret på sin krop. Uanset hvordan den optræder, så er hesteskoen blevet et symbol på lykke. Der er dog diskussion om, hvorvidt den skal hænge opad eller nedad. Generelt er det mest udbredt, at hesteskoen hænger opad, så lykken ikke falder ud, og djævelen ikke kan komme ind. Andre argumenterer dog for, at hvis hesteskoen vender nedad, så drysser heldet af på dem, der går under den.

Det bringer uheld at gå under en stige

Stige der står på ad væg
Lance Grandahl / Unsplash.com

Det kan være farligt at gå under en stige af to grunde. Den ene grund er, at man risikerer at slå hovedet. Den anden grund er, at man risikerer en masse uheld, hvis man er til den overtroiske side. Sørg derfor for at gå en bue udenom, hvis du støder på en stige på vej til arbejde.

Et knust spejl giver 7 års ulykke

Knust spejl
Ivan Vranić / Unsplash.com

Det er trist når ting går i stykker. Men det er rigtig trist, når det er et spejl, der går i stykker. Et knust spejl giver nemlig ifølge overtro 7 års ulykke. Sørg derfor for at holde godt fast i spejlet, når du skal tjekke dig selv ud.

Pas på med at have 13 til bords

Bord der er dækket op
CHUTTERSNAP / Unsplash.com

Sørg for kun at invitere 12 gæster med til festmiddagen, eller sørg for at der dækkes op til mindst 14. Overtro siger nemlig, at når der lige præcis dækkes bord til 13, betyder det at en af gæsterne vil dø, inden året er omme. Det er en fest, de færreste har lyst til at blive inviteret til!

Du må ikke stille sko på bordet

Sko, avis, og et glas på et bord
Bino Le / Unsplash.com

Når du kommer hjem fra en lang dag på kontoret, så pas på med at stille dine sko på bordet. Overtro siger nemlig, at det bringer uheld at stille sko på bordet. Derudover er det i sig selv ikke særligt hygiejnisk, derfor bør du generelt sørge for, at dine sko holder sig langt væk fra bordet.

Det bringer uheld, at en sort kat krydser vejen foran dig

Sort kat der krydser en vej
Emmeli M / Unsplash.com

Den sorte kat er et klassisk eksempel på et dyr, der i overtro er forbundet med uheld. Om det så er naboens sorte kat, der suser forbi, når du er på vej op til købmanden, eller om det er en tilfældig sort kat midt på landevejen når du er på vej hjem fra arbejde, så siger overtroen, at du er ramt af uheld. Det siges dog, at du kan afværge dette ved at spytte over skulderen. Du kommer måske til at se lidt fjollet ud, men det er vel bedre end at være forfulgt af uheld!

7-9-13 og bank under bordet beskytter os mod ulykker

Bord med en blomsterdekoration
Veronika FitArt / Unsplash.com

Nogle gange ender man i en situation, hvor man kan være nødt til at afværge skæbnen. Du skal måske starte et nyt job og siger til din ven, at intet kan gå galt. Men når du har sagt det højt, inviterer du mulige ulykker og uheld, og alt kan pludseligt gå galt. Heldigvis kan du gøre noget for at beskytte dig selv. Sig “7-9-13” og bank under bordet. Så er alt godt igen.