Citat boble

6 berømte citater og deres kontekst

Nogle gange sker det, at et citat sætter sig fast i hukommelsen. Det sker ofte under store historiske begivenheder og stærke taler. Disse citater dukker ofte op igen og igen flere år efter de blev udtalt, om det så er i film, tv, eller som en intern joke blandt venner. Vi har her samlet 6 berømte citater og deres kontekst. 

1. “One small step for man, one giant leap for mankind”- Neil Armstrong

Datoen er d. 20 juli 1969, og Neil Armstrong har netop taget sit første skridt på månen. Denne dag skrev sig direkte ind i historiebøgerne, og menneskehedens grænser blev brudt med et enkelt fodtrin. Man kan i dag kigge op på de forskellige planeter på himlen, og dagdrømme om hvor vi ellers kan tage hen. 

2. “I have a dream”- Martin Luther King Jr. 

Vi snyder lidt her. Dette er nemlig blot et udpluk af Martin Luther King Jr’s berømte tale som han gav d. 28 august 1963 i forbindelse med borgerrettighedsbevægelsen. Men dette udpluk har siden den dag haft en fast plads i medierne, hvad end det har været i film, tv-serier, eller politiske taler. 

3. “Houston, we have a problem”- Jim Lovell

Den 13. April 1970 var Apollo 13 på vej til månen. På vej derop eksploderede en ilttank, og det kostede de tre ombordværende astronauter livet. Efter eksplosionen nåede Lovell at sige det berømte citat i radioen. Hvad nogle måske ikke ved, er at dette citat ikke er det korrekte, på trods af at det er det mest berømte. I det rigtige citat fra virkeligheden siger Lovell “Houston, we’ve had a problem.” “Houston, we have a problem” kommer fra filmen Apollo 13 om den rigtige begivenhed, hvor der blev lavet en ændring i citatet. 

4. “Yes we can”- Barack Obama

De tre berømte ord blev sloganet for Barack Obamas præsidentkampagne. Ordene blev sagt d. 8. Januar 2008 til hans følgere, efter han under primærvalgene havde tabt staten New Hampshire til den anden demokratiske kandidat, Hillary Clinton. Sloganet blev ofte gentaget i Obamas taler. 

Se også: Berømte politiske citater fra Danmark og udlandet. 

5. “I did not have sexual relations with that woman” – Bill Clinton

Politikeres ord er ofte mindeværdige – også når ordene slet ikke har noget med politik at gøre. Den 26. Januar 1998 sagde Bill Clinton den famøse sætning, efter der i længere tid havde været rygter om, at Clinton havde haft en affære med praktikanten Monica Lewinsky. Bill Clinton benægtede først, at han havde haft en affære. Det var først senere på året d. 17 august 1998, at han indrømmede, at han havde været sammen med Lewinsky. 

6. “When they go low, we go high”- Michelle Obama

Under the Democratic National Convention i 2016 sagde USA’s daværende førstedame disse ord. Obama udtrykker selv om citatet at hun mener at det er nemt at “go low,” og skabe splittelse bl.a. Via mobning og angreb på andre. Hun mener at man i stedet bør “go high”, hvilket vil sige at svaret ikke skal komme ud af vrede og hævngerrighed. Dette citat blev sagt samme år som Donald Trump blev valgt som præsident, som netop var en kandidat der skabte en masse splittelse i USA.

Photo credit: Volodymyr Hryshchenko / Unsplash